Welkom in onze rustgevende praktijkruimte in Middenbeemster, waar EMDR-therapie plaatsvindt. Ontdek een veilige haven voor traumaverwerking en herstel

                   EMDR 

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een bewezen effectieve methode om nare ervaringen (trauma's) snel te verwerken. Het is geschikt voor mensen die blijven worstelen met intense of schokkende gebeurtenissen, zoals ongevallen, geweldsmisdrijven of seksueel geweld. Ook angstklachten en  nare jeugdervaringen die nog steeds invloed hebben op je dagelijks leven kunnen met EMDR behandeld worden. De therapie helpt om herinneringen aan traumatische gebeurtenissen te verwerken, waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen.


Hoe werkt EMDR-therapie?

Tijdens de intake besteden we uitgebreid aandacht aan de achtergrond en oorzaak van jouw klachten, waarbij we de tijdlijn van jouw leven in kaart brengen. Hiermee worden jouw pijnpunten en thema's duidelijk. Vervolgens inventariseren we jouw persoonlijke draagkracht, energielevel, netwerk, hulpbronnen en de impact van klachten op jouw leven. Deze informatie bepaalt of EMDR momenteel de juiste therapievorm is. Aan het eind van de intake plannen we een vervolgafspraak om met het behandeltraject te starten.


Tijdens de behandelsessie gaan we op zoek naar jouw meest traumatische ervaring, inclusief gedachten, beelden en gevoelens. Dit gebeurt in combinatie met afleidende stimuli, zoals oogbewegingen, piepjes via een koptelefoon of tikjes op de handen of knieën. Na elke set nemen we even rust. De EMDR-procedure brengt vaak een stroom van gedachten, beelden en soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties op gang. Ik zal je vragen wat er bij je opkomt. Meestal verandert er iets. Na verloop van tijd verliest de herinnering haar kracht en emotionele lading, waardoor het makkelijker wordt om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Soms ontstaan er spontaan nieuwe gedachten of inzichten die een andere betekenis aan de gebeurtenis geven. Op deze manier krijgt de nare herinnering een rustige plek in jouw hoofd en lijf, je hersenen hebben de herinnering nu goed verwerkt en hoeven 'het bandje' niet meer steeds af te draaien in je hoofd, en dat geef heel veel rust!


EMDR-therapie is doorgaans kortdurend. Voor een eenmalig trauma zie je vaak al na één of twee sessies het gewenste resultaat. Bij langdurige trauma's of complexe problematiek zijn meer EMDR-sessies nodig.traumatherapie EMDR specialist amsterdam purmerend haarlem Evelyn Scholtens van der Stok traumaverwerking traumavrij
Wanneer kun je EMDR inzetten?


EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve behandelmethode die kan worden ingezet bij een breed scala aan psychische klachten, voornamelijk gerelateerd aan de oorzaak van traumatische gebeurtenissen, of dit nu kort of lang geleden is. Deze methode is bijzonder effectief bij zowel eenmalige traumatische gebeurtenissen, zoals een ongeluk of een inbraak, of een plotselinge overlijden van een dierbare, als bij complexere meervoudige trauma's: Ervaringen van herhaaldelijk of langdurig trauma, zoals aanhoudend misbruik of een onveilige jeugd. 

Wanneer spreek je van trauma? 

Een trauma is een emotionele reactie op een zeer stressvolle of schokkende gebeurtenis, zoals een ongeluk, misbruik of verlies van een dierbare. Je herkent een trauma bij jezelf aan een aantal signalen. Deze kunnen zijn: herhaaldelijke nachtmerries of flashbacks van de gebeurtenis, sterke gevoelens van angst of paniek, en moeite om je te concentreren. Je kunt ook last hebben van slaapproblemen, prikkelbaarheid, of een gevoel van vervreemding van anderen. Soms vermijd je situaties die je aan het trauma herinneren. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn maar ook depressieve klachten kunnen ook voorkomen. Niet alle heftige gebeurtenissen leiden tot een trauma, en niet alle trauma's vereisen behandeling. Maar als je klachten langer dan 4-6 weken aanhouden en je dagelijks leven beïnvloeden (PTSS Posttraumatische stress stoornis) en is het belangrijk hierbij hulp te zoeken.


Trauma met een kleine "t" verwijst naar minder ernstige, maar toch heftige gebeurtenissen, zoals een ongeluk, een inbraak, of een pijnlijke relatiebreuk. Deze zijn vaak eenmalig en makkelijker te verwerken.

Trauma met een grote "T" verwijst naar ernstige en langdurige gebeurtenissen, zoals chronische onveiligheid, misbruik, mishandeling of verwaarlozing in je jeugd of relatie. Dit type trauma heeft een diepere en langdurigere impact en kan leiden tot ernstige problemen zoals PTSS -Posttraumatische stress stoornis. Het herstel van een grote "T" trauma vereist vaak intensieve therapie. Beide soorten trauma's zijn belangrijk om te herkennen en te behandelen, maar de aanpak en impact verschillen aanzienlijk.


De EMDR-techniek helpt om de nare herinneringen te verwerken en een plekje te geven, je verwerkt het als het ware nu goed op een rustige manier zodat de scherpe randjes er af zijn en je er geen last meer van hebt. Zodat jij je focus weer kunt pakken op dat wat echt belangrijk is in jouw leven! 

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van EMDR-therapie kunnen de effecten nog even doorwerken, wat duidt op effectieve therapie. Het kan echter gebeuren dat je tijdelijk het idee hebt de controle kwijt te zijn, vooral als nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Bedenk dat dit oude emoties zijn die je aan het verwerken bent. Dit duurt over het algemeen niet langer dan drie à vier dagen. Na deze periode ontstaat er een nieuw evenwicht. Heb je na een sessie thuis nog vragen of zorgen, dan kun je contact met me opnemen. Dit leg ik je ook nog uit tijdens de voorbereiding. Het is raadzaam een dagboek bij te houden om op te schrijven wat er naar boven komt, zodat we hier in de volgende sessie op kunnen ingaan. 


Belangrijke overwegingen

Voordat we beginnen met EMDR, zal ik je vragen of je:

  • zwanger bent,
  • antidepressiva gebruikt,
  • epilepsie hebt, 
  • hartpatiënt bent, 
  • of andere medische aandoeningen hebt waar we rekening mee moeten houden.

Op die manier kunnen we samen bespreken of EMDR geschikt is in jouw situatie.

Ervaringen met TraumaVRIJ

'Naaldenangst'


Telkens als ik een injectie nodig had, bloed moest prikken of zelfs bij het zetten van een kleine tatoeage, ging ik onderuit. Zo vervelend! Tijdens een aantal EMDR-sessies pakten we een aantal prikherinneringen aan en werkten we aan toekomstige naaldenmomenten, onder meer door een helpende gedachte te ‘installeren’.


Onlangs liet ik – op van de zenuwen – een tweede tattoo zetten. En:niet flauwgevallen! Het was fascinerend hoe sterk de helpende gedachte (‘Ik kán dit!’) en het bijbehorende gevoel naar boven kwamen op het moment

dat ik ze nodig had. EMDR werkt!


Evelyn is zeer kundig en positief en heb ik me tijdens de sessies steeds erg veilig en ondersteund gevoeld.


Logo van TraumaVRIJ Symbool van vertrouwen en kwaliteit in traumatherapie, gebruikt bij klantbeoordelingen

Judith 

'You are changing my life'


Evelyn, you are changing my life. Niet alleen die van mij, maar van vele andere lost souls. Souls die rondlopen met een ondraaglijke pijn. Jij vangt die pijn heel even op. Maakt het lichter.

Bied een schouder aan om de pijn even samen te dragen, om daarna los te laten en in de rivier te smijten. Weg ermee!

Dankbaar, dat jij die schouder ook aan mij hebt geboden. You have a force inside of you that is unbelievable. Ogen die kraakhelder staan, vastberaden. Een stem die de ziel aanspreekt alsof je alles al weet en die ziel al jaren kent.  


Echt. Een amazing, loving, caring, beautiful power die uit jouw hart komt.
Logo van TraumaVRIJ Symbool van vertrouwen en kwaliteit in traumatherapie, gebruikt bij klantbeoordelingen
Anoniem 

'Integer en persoonlijk' 


Je hebt de mogelijkheid het beste in mensen naar boven te halen, waardoor zij leren hoe zij dat bij zichzelf kunnen doen. Je bent er voor de persoon en zij staan, in alles wat je doet, centraal.


Je straalt een grote betrouwbaarheid en professionaliteit uit en werkt op een heel integere persoonlijke manier. Daarbij... er is maar 1 Evelyn... en dat maakt jou uniek. Nergens anders kan iemand ‘de Evelyn ervaring’ meemaken. Op gevoelsniveau iemand weer authentiek laten zijn, de shit en nare ervaringen kunnen laten omarmen om daar vervolgens iets zinvols mee te laten doen.


Je hebt een mooie balans tussen openheid (de ander laten praten) en daadkracht (de therapie in een richting sturen). Ik vertrouw 100% op jouw aanpak wat je ook intuïtief doet het is altijd precies goed omdat je intentie loepzuiver is. Je geeft energie en aandacht waardoor mensen zich gezien en serieus genomen voelen, en dat in een veilige setting.

Logo van TraumaVRIJ Symbool van vertrouwen en kwaliteit in traumatherapie, gebruikt bij klantbeoordelingen

Karen