Welkom in onze rustgevende praktijkruimte in Middenbeemster, waar EMDR-therapie plaatsvindt. Ontdek een veilige haven voor traumaverwerking en herstel

                   EMDR 

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een bewezen effectieve methode om nare ervaringen (trauma's) snel te verwerken. Het is geschikt voor mensen die blijven worstelen met intense of schokkende gebeurtenissen, zoals ongevallen, geweldsmisdrijven of seksueel geweld. Ook angstklachten en schadelijke jeugdervaringen die nog steeds invloed hebben op het dagelijks leven kunnen met EMDR behandeld worden. De therapie helpt om herinneringen aan traumatische gebeurtenissen te verwerken, waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen.


Hoe werkt EMDR-therapie?

Tijdens de intake besteden we uitgebreid aandacht aan de achtergrond en oorzaak van jouw klachten, waarbij we de tijdlijn van jouw leven in kaart brengen. Hiermee worden jouw pijnpunten en thema's duidelijk. Vervolgens inventariseren we jouw persoonlijke draagkracht, energielevel, netwerk, hulpbronnen en de impact van klachten op jouw leven. Deze informatie bepaalt of EMDR momenteel de juiste therapievorm is. Aan het eind van de intake plannen we een vervolgafspraak om met het behandeltraject te starten.


Tijdens de behandelsessie gaan we op zoek naar jouw meest traumatische ervaring, inclusief gedachten, beelden en gevoelens. Dit gebeurt in combinatie met afleidende stimuli, zoals oogbewegingen, piepjes via een koptelefoon of tikjes op de handen of knieën. Na elke set nemen we even rust. De EMDR-procedure brengt vaak een stroom van gedachten, beelden en soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties op gang. Ik zal je vragen wat er bij je opkomt. Meestal verandert er iets. Na verloop van tijd verliest de herinnering haar kracht en emotionele lading, waardoor het makkelijker wordt om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Soms ontstaan er spontaan nieuwe gedachten of inzichten die een andere betekenis aan de gebeurtenis geven. Op deze manier krijgt de nare herinnering een rustige plek in jouw hoofd en lijf.


EMDR-therapie is doorgaans kortdurend. Voor een eenmalig trauma zie je vaak al na één of twee sessies het gewenste resultaat. Bij langdurige trauma's of complexe problematiek zijn meer EMDR-sessies nodig.traumatherapie EMDR specialist amsterdam purmerend haarlem Evelyn Scholtens van der Stok traumaverwerking traumavrij
Wanneer kun je EMDR inzetten?


EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve behandelmethode die kan worden ingezet bij een breed scala aan psychische klachten, voornamelijk gerelateerd aan de verwerking van traumatische gebeurtenissen. Deze methode is bijzonder effectief bij zowel grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), als bij diverse andere psychische klachten. Hieronder volgt een geïntegreerd overzicht van situaties waarin EMDR kan worden toegepast:Meervoudige trauma's: Ervaringen van herhaaldelijk of langdurig trauma, zoals aanhoudend misbruik of blootstelling aan geweld.


 • Angst en fobieën: Specifieke fobieën of algemene angststoornissen die een belemmering vormen in het dagelijks leven.
 • Faalangst en examenvrees: Intense angst voor het niet voldoen aan verwachtingen bij testsituaties, wat prestaties negatief beïnvloedt.
 • Een negatief zelfbeeld: Langdurig negatieve zelfperceptie die de kwaliteit van leven en zelfvertrouwen ondermijnt.

 • Jeugdtrauma: Traumatische ervaringen uit de kindertijd, inclusief mishandeling, verwaarlozing, misbruik of pesten.
 • Rouwverwerking: Moeilijkheden bij het verwerken van het verlies van een dierbare, vooral als het verlies plotseling of traumatisch was.
 • Verwerkingsproblemen na medische ingrepen of ziekte: Trauma gerelateerd aan ingrijpende medische behandelingen of de diagnose van een ernstige ziekte.

 • Stressgerelateerde klachten en burn-out: Uitputting en stress die het gevolg zijn van aanhoudende druk en spanning in het leven of op het werk.

 • Slaapproblemen gekoppeld aan traumatische ervaringen: Insomnia of nachtmerries gerelateerd aan eerdere traumatische gebeurtenissen.

 • Paniekaanvallen met een specifieke oorsprong: Acute angstreacties die terug te voeren zijn op bepaalde traumatische ervaringen.

 • Verslavingsproblematiek gerelateerd aan traumatische ervaringen: Gebruik van middelen als copingmechanisme voor onverwerkte trauma’s.

 • Psychosomatische klachten: Lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak, mogelijk gerelateerd aan emotionele stress.

 • Performance anxiety bij atleten of artiesten: Angst en stress die de prestaties belemmeren in competitieve of publieke situaties.

 • Onverklaarbare lichamelijke klachten met een mogelijke emotionele oorsprong: Fysieke symptomen die kunnen wijzen op onderliggende psychische spanningen.


EMDR biedt een weg naar genezing door de manier waarop het brein traumatische herinneringen verwerkt te veranderen, wat je helpt om de emotionele impact van je ervaringen te verminderen en uiteindelijk te overwinnen.

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van EMDR-therapie kunnen de effecten nog even doorwerken, wat duidt op effectieve therapie. Het kan echter gebeuren dat je tijdelijk het idee hebt de controle kwijt te zijn, vooral als nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Bedenk dat dit oude emoties zijn die je aan het verwerken bent. Dit duurt over het algemeen niet langer dan drie à vier dagen. Na deze periode ontstaat er een nieuw evenwicht. Heb je na een sessie thuis nog vragen of zorgen, dan kun je contact met me opnemen. Dit leg ik je ook nog uit tijdens de voorbereiding. Het is raadzaam een dagboek bij te houden om op te schrijven wat er naar boven komt, zodat we hier in de volgende sessie op kunnen ingaan. 


Belangrijke overwegingen

Voordat we beginnen met EMDR, zal ik je vragen of je:

 • zwanger bent,
 • antidepressiva gebruikt,
 • epilepsie hebt, 
 • hartpatiënt bent, 
 • of andere medische aandoeningen hebt waar we rekening mee moeten houden.

Op die manier kunnen we samen bespreken of EMDR geschikt is in jouw situatie.

Ontspannen sfeer in onze Middenbeemster praktijk, het hart van traumatherapie. Een plek voor veilige en effectief herstel na trauma.


Ervaringen met TraumaVRIJ

'Naaldenangst'


Telkens als ik een injectie nodig had, bloed moest prikken of zelfs bij het zetten van een kleine tatoeage, ging ik onderuit. Zo vervelend! Tijdens een aantal EMDR-sessies pakten we een aantal prikherinneringen aan en werkten we aan toekomstige naaldenmomenten, onder meer door een helpende gedachte te ‘installeren’.


Onlangs liet ik – op van de zenuwen – een tweede tattoo zetten. En:niet flauwgevallen! Het was fascinerend hoe sterk de helpende gedachte (‘Ik kán dit!’) en het bijbehorende gevoel naar boven kwamen op het moment

dat ik ze nodig had. EMDR werkt!


Evelyn is zeer kundig en positief en heb ik me tijdens de sessies steeds erg veilig en ondersteund gevoeld.


Logo van TraumaVRIJ Symbool van vertrouwen en kwaliteit in traumatherapie, gebruikt bij klantbeoordelingen

Judith 

'You are changing my life'


Evelyn, you are changing my life. Niet alleen die van mij, maar van vele andere lost souls. Souls die rondlopen met een ondraaglijke pijn. Jij vangt die pijn heel even op. Maakt het lichter.

Bied een schouder aan om de pijn even samen te dragen, om daarna los te laten en in de rivier te smijten. Weg ermee!

Dankbaar, dat jij die schouder ook aan mij hebt geboden. You have a force inside of you that is unbelievable. Ogen die kraakhelder staan, vastberaden. Een stem die de ziel aanspreekt alsof je alles al weet en die ziel al jaren kent.  


Echt. Een amazing, loving, caring, beautiful power die uit jouw hart komt.
Logo van TraumaVRIJ Symbool van vertrouwen en kwaliteit in traumatherapie, gebruikt bij klantbeoordelingen
Anoniem 

'Integer en persoonlijk' 


Je hebt de mogelijkheid het beste in mensen naar boven te halen, waardoor zij leren hoe zij dat bij zichzelf kunnen doen. Je bent er voor de persoon en zij staan, in alles wat je doet, centraal.


Je straalt een grote betrouwbaarheid en professionaliteit uit en werkt op een heel integere persoonlijke manier. Daarbij... er is maar 1 Evelyn... en dat maakt jou uniek. Nergens anders kan iemand ‘de Evelyn ervaring’ meemaken. Op gevoelsniveau iemand weer authentiek laten zijn, de shit en nare ervaringen kunnen laten omarmen om daar vervolgens iets zinvols mee te laten doen.


Je hebt een mooie balans tussen openheid (de ander laten praten) en daadkracht (de therapie in een richting sturen). Ik vertrouw 100% op jouw aanpak wat je ook intuïtief doet het is altijd precies goed omdat je intentie loepzuiver is. Je geeft energie en aandacht waardoor mensen zich gezien en serieus genomen voelen, en dat in een veilige setting.

Logo van TraumaVRIJ Symbool van vertrouwen en kwaliteit in traumatherapie, gebruikt bij klantbeoordelingen

Karen