Volwassen hand houdt kinderhand vast
Evelyn Scholtens van der Stok
02/28/2024
1 min
0

Omarmen van het Innerlijke Kind en Traumaverwerking

02/28/2024
1 min
0

Traumaverwerking is een bijzondere reis. Hier een klein stukje van zo'n proces gezien en gehoord vanuit mijn therapeuten stoel.

“Diep van binnen heerst een overweldigende pijn, een pijn die ze tot nu toe liever heeft ontweken. Het voelt als een immense last die ze niet durft te dragen. Tranen staan klaar om te stromen, maar ze houdt ze tegen. Het is te veel, te intens.

Ze staat voor een hobbelige weg, vol emoties en herinneringen die ze liever zou vergeten. Het idee om contact te maken met haar innerlijke kind voelt als een ongemakkelijke stap. Ze aarzelt, niet zeker of ze daartoe in staat is. Het innerlijke kind draagt te veel pijn en ze weet niet hoe ze daarmee om moet gaan. Ze voelt angst - angst voor de pijn die naar boven kan komen.

Telkens wanneer ze probeert die pijn te benaderen, krijgt ze hoofdpijn, als een waarschuwing dat ze gevaarlijk terrein betreedt. De angst voor die emotionele pijn is verlammend, alsof ze niet nog meer last kan dragen.

In deze interne strijd spreekt ze zachtjes tot haar innerlijke kind. Ze verlangt ernaar om gezien en gehoord te worden, een behoefte die vaak onbeantwoord bleef. Maar nu is het aan haar volwassen zelf om de behoeften van haar innerlijke kind vervullen. Haar verleden, haar trauma, haar innerlijk kind wil gezien, gehoord en getroost worden. Het voelt als een innerlijke strijd, want ze heeft zichzelf beloofd nooit op te geven, altijd te blijven vechten, die pijn nooit meer te hoeven voelen. En dat heeft ze gedaan, op alle mogelijke manieren, tot nu...

Ze begint langzaam grenzen te stellen, ruimte voor zichzelf in te nemen. Er borrelt boosheid op, vooral richting haar moeder. Maar ze weet niet hoe ze die boosheid op een gezonde manier kan uiten. Vandaag beseft ze iets belangrijks: het was allemaal absurd. Haar jeugd was verre van normaal, een waarheid die ze nooit eerder durfde uit te spreken. Het erkennen van deze waarheid naar zichzelf en haar innerlijk kind is een grote stap voor haar. Het is alsof ze haar identiteit herontdekt en haar stem terugvindt, die ze lang geleden verloren was.”


Volwassen hand houdt kinderhand vast symboliseert traumaverwerking en heling van het innerlijke kind

hashtag

Reacties